معرفی کتاب
وحید عیدگاه طرقبهای و کتاب نقدی دربارۀ نادر نادرپور
وحید عیدگاه طرقبهای و کتاب نقدی دربارۀ نادر نادرپور
کتاب «کهن دیارا» شامل مجموعهای از نقد و بررسیها درباره شعر نادر نادرپور چارپارهسرای مشهور صد سال اخیر است، شامل مقالاتی از بزرگان ادب فارسی (چون غلامحسین یوسفی، یدالله رویایی، فریدون مشیری، پرویز ناتل خانلری … ) و چند پژوهشگر دیگر درباره شعر نادرپور که به همت نشر سخن منتشر شده است.
این نخستین کتاب در نقد و بررسی شعر نادرپور نیست. پیش از این نیز در سال ۱۳۸۰ کتاب دیگری با عنوان «در آینه: نقد و بررسی آثار نادر نادرپور» به تحقیق و گزینش یزدان سلحشور توسط انتشارات مروارید منتشر شده است.
این کتاب دربر گیرنده نقد و بررسی شعر نادرپور و مقایسه آن با اشعار شاعر سبک خراسانی، منوچهری دامغانی است؛ و در بخش «نادرپور از نگاه دیگران»، نظرات کارشناسانی چون منوچهر آتشی، محمدعلی سپانلو، مهدی اخوان ثالث، امیری فیروزکوهی، پژمان بختیاری، فریدون توللی، پرویز ناتلخانلری، نصرت رحمانی، رهی معیری، محمد زهری، شهریار و فریدون مشیری را در خود جای داده است. در این مطلب، که شامل مصاحبه ایبنا با وحید عیدگاه(گردآورنده کهن دیارا) است، جایی هست که عیدگاه به نظر برخی کارشناسان اشاره میکند مبنی بر برخی شباهتهای چشمگیر بین شعر نادرپور
عیدگاه طرقبهای: این کتاب شامل بخشهای مختلف از جمله مقدمه گردآورنده، درباره تصویر در شعر نادرپور، سالشمار زندگی، سخنان نادرپور، نادرپور و شعر او در نگاه دیگران، چند شعر از نادرپور، کتابشناسی، اعلام و نادرپور به روایت تصویر است.
وی در ادامه به مقالاتی که در بخش «نادرپور و شعر او در نگاه دیگران» آمده اشاره کرد و اظهار داشت:
در این بخش مقالههایی با عنوانهای «تصویر در شعر نادرپور» محمود فتوحی، «شعر نادرپور» حمید زرینکوه، «سرودی برای رهایی» حسین منزوی، «نادرپور و دختر جام» مهدی اخوان ثالث، «وزن شعر نادرپور» وحید عیدگاه طرقبهای، «درباره شعر انگور» پرویز ناتل خانلری، «محافظهکاری» فروغ فرخزاد، «آدم آورد در این دیر خراب آبادم» سیمین بهبهانی، «برونته و غربت» فرزانه ملانی و «در جنگل شب» غلامحسین یوسفی آمده که تمامی این مقالهها به صور خیال، موسیقی شعر، روش مصرعبندی، درباره شکل شعر و تفاوت شعر او با سایر شاعران نوسرا پرداختهاند.
عیدگاه در توضیح هدف از گردآوری این اثر یادآور شد:
هدف تنها معرفی صرف نادر نادرپور نیست؛ بلکه روشن کردن وضعیت نقد ادبی ایران در دوره حاضر هدف اصلی بوده است.
وی در ادامه به بخشهایی که در مقدمه کتاب به آنها پرداخته اشاره کرد و درباره مباحث مهم این مقدمه گفت:
آن چیزی که در مقدمه به آن پرداختهام مهمترین جنبه شعر نادرپور یعنی تصویری بودن آن است. وصفهای گوناگون، تعبیرهای رنگارنگ. اگر تنها ملاک نقد شعر قدرت تعبیر بر پایه تشبیه باشد، در میان معاصران همتایی برای نادرپور سراغ ندارم و بیراه نیست اگر برخی او را به منوچهری دامغانی مانند کردهاند و تشبیههای مختلف و متنوع از برجستهترین بخشهای کار او بهشمار میآید.
گردآورنده این کتاب تصریح کرد:
با این همه به نظر میرسد که نباید در اهمیت دادن به این نوع تصویرپردازی یعنی در روش تشبیه و توصیف مبالغه کرد.
وی با تاکید بر استفاده نادرپور از وصفها و خیالپردازیهای خاصش اظهار داشت:
او با کمک تشبیههای بدیع جذابیت خاصی به سرودههایش بخشیده. شعر او از لحاظ در بر داشتن توصیفهایی که بر اساس تشبیه ساخته شدهاند بسیار غنی و در میان معاصران بیهمتا است.
عیدگاه افزود:
اگر تنها ملاک نقد شعر قدرت تعبیر بر پایه تشبیه باشد، در میان معاصران همتایی برای نادرپور سراغ ندارم و بیراه نیست اگر برخی او را به منوچهری دامغانی مانند کردهاند.
وی با تاکید مجدد بر انگیزه گردآوری چنین مجموعهای توضیح داد:
نادرپور آوازهای درخور نوآوریها و آفرینشهای هنرمندانهاش نیافته. او شاعری است که حتی با مروری گذرا و نه چندان باریکنگرانه و ژرف بر سرودههایش، نمودهای گوناگون غنای محتوا و به سامان بودن شکل و قدرت توصیف و بیان، و کشف تناسبهای ادبی و نظاممندی موسیقی و درستی زبان را آشکارا میتوان دید؛ و دریافت که او هم چون اخوان، فروغ و شاملو توانست راه نیما را پیگیرد و با برتریهای فنی خود شیوه وی را تکامل بخشد و از ناهمواریها، نادرستیها و کاستیهای آن بکاهد.
عیدگاه در پایان یادآور شد:
در این کتاب کوشش بر آن بوده که با گردآوری مهمترین مقالهها، نوشتهها و اظهارنظرهای معاصران درباره نادرپور و شعرش، امکانی برای آشنایی بیشتر با این شاعر و جنبهها و ابعاد گوناگون هنر وی فراهم آید.
مجموعه «در ترازوی نقد» یک مجموعه 20 جلدی است که تا کنون 10 جلد از آن منتشر شده و تلاش این مجموعه تدوین یک رشته کتاب در حوزه نقد شعر معاصر است.
همچنین این مجموعه در فضایی شکل گرفته که در آن امکان خطا کمتر و هر کتاب حاصل تعاملات جمعی از منتقدان با دیدگاههای متفاوت و چشماندازهای گوناگون است.
از سوی دیگر سعی شده این مجموعه از نقدهای شخصی و دوستانه که کوچکترین نقشی در ارزشیابی شعر معاصر ندارند فاصله گیرد.
وحید عیدگاه طرقبهای و کتاب نقدی دربارۀ نادر نادرپور
شاید دوست داشته باشید
-
لذتِ کتاببازی1 ماه پیش
«کمونیسم رفت ما ماندیم و حتی خندیدیم»: امر سیاسی یعنی امر پیشپاافتاده
-
لذتِ کتاببازی3 هفته پیش
رمان «بر استخوانهای مردگان» نوشتۀ اُلگا توکارچوک: روایتِ خشمی که فضیلت است
-
سهراب سپهری1 ماه پیش
بریدهای از کتاب «برهنه با زمین» اثر سهراب سپهری
-
لذتِ کتاببازی2 هفته پیش
«صید ماهی بزرگ» نوشتۀ دیوید لینچ: روایتِ شیرجه به آبهایِ اعماق
-
درسهای دوستداشتنی3 هفته پیش
والاترین اصالت «سادگی» است…
-
هر 3 روز یک کتاب2 هفته پیش
جملههایی به یادماندنی از نغمه ثمینی
-
نامههای خواندنی2 هفته پیش
بریدههایی از «نامههای گوستاو فلوبر»
-
تحلیل نقاشی1 ماه پیش
تغییرات سبکی و سیر تکاملی آثار پابلو پیکاسو