با ما همراه باشید

رویدادها

80 درصد کودکانِ کار هزینه معاش خانواده‌هایشان را تأمین می‌کنند

80 درصد کودکانِ کار هزینه معاش خانواده‌هایشان را تأمین می‌کنند

80 درصد کودکانِ کار هزینه معاش خانواده‌هایشان را تأمین می‌کنند

دستمال کاغذی های 200 تومانی را هزار تومان می فروشد و برخی مردم حتی آن را تا چند برابر این قیمت هم می خرند و شاید از همین رو برخی افراد در جامعه به کار کودک به عنوان یک شغل کاذب اما پردرآمد نگاه می کنند اما این مساله فقط یک روی سکه است.

 

 

برخی کارشناسان براین باورند که بسیاری از کودکان کار در دست مافیای دست فروشی گرفتار شده اند و برخی دیگر از آنان به علت درآمدی که این شغل بدون دغدغه برای آنان دارد، این کار را ادامه می دهند .پای حرف بچه ها که می نشینی قضیه چیز دیگری است و عمق درد را می فهمی.
مهدی که در مترو آدامس می فروشد و صادق که سر چهار راه به زور گل ها را از پنجره ماشین ها به صورت رانندگان نزدیک می کند تا از او گلی بخرند، حرفشان بوی فقر می دهد؛ مهدی می گوید که بخشی از پول را صرف خرید دوباره آدامس برای ادامه کارش می کند و بخش زیادتر آن را به خانه ای می برد که برادر کوچکش بدون پدر، چشم به دستان او دوخته است. صادق اما پدر دارد، پدری معتاد که بخشی از پول صادق را به زور می گیرد.
به رغم تمام این اوصاف، برخی ها براین نکته اصرار می ورزند که کودکان کار، درآمد خوبی دارند. به طورمثال یکی از رانندگان تاکسی می گوید که دو کودک گل فروش از من خواستند که آنها را هر روز پس از پایان کار به کرج ببرم تا روزانه برای مسیر رفت و آمدشان یک صد هزار تومان به من پرداخت کنند و این مساله من را به تعجب واداشت که مگر این کودکان روزانه چقدر درآمد دارند که حاضرند روزی یک صد هزارتومان بابت کرایه بپردازند.
این افراد با طرح هایی مانند طرحی که اخیرا با عنوان ‘ساماندهی کودکان کار’ در تهران اجرا شد و طی آن کودکان از سطح شهر به مراکز نگهداری، منتقل شدند موافق هستند اما فاطمه قاسم زاده مدیر شبکه یاری کودکان کار روی دیگر این مساله را در جلسه ای یادآور شد و گفت: در اجرای طرح ساماندهی کودکان کار، کودک 13 ساله ای در مرکز کودکان یاسر گریه می کرد و می گفت در این چند روز خواهر و مادرم هیچی ندارند، بخورند.

**بیش از 80 درصد کودکان کار و خیابان به دلیل تامین معاش وارد این مقوله می شوند
رییس انجمن مددکاران اجتماعی ایران می گوید : بیش از 80 درصد کودکان کار و خیابان به دلیل تامین معاش وارد این مقوله می شوند بنابراین نباید به آنان فشار آورد و به زور آنان را از خیابان ها حذف کرد.
حسن موسوی چلک افزود: بنابراین در موضوع کودکان کار و خیابان، کم کردن ساعت کار کودکان مهم است و باید زمینه ای فراهم شود تا کودکانی که مجبورند کار کنند از سایر حقوق مانند امنیت، آموزش و بهداشت برخوردار شوند و در کنار آن یک مهارت کسب کنند تا در آینده برای دسترسی به شغل پایدار، فرصتی در اختیار داشته باشند.
وی به ضعف نظام تامین اجتماعی در کشور و کافی نبودن اعتبارات تامین اجتماعی برای افراد نیازمند جهت گذران زندگی اشاره کرد و یادآور شد: برخی از این کودکان همراه خانواده خود کار می کنند.
وی تصریح کرد: در هیچ کجای دنیا، سیستم جمع آوری کودکان کار وجود ندارد بلکه شرایطی برای آنان فراهم می شود تا بتوانند در ساعاتی از روز درس بخوانند یا از خدمات بهداشتی و درمانی بهره مند شده و امنیت داشته باشند.
وی تاکید کرد: حذف کودکان کار امکان پذیر نیست چراکه با سخت گیری در زمینه کودکان کار آنان به مشاغل زیرزمینی رو خواهند آورد و دیگر دسترسی به آنها سخت خواهد شد.

**اعتبارات کودکان کار باید در مناطق حاشیه ای هزینه شود
دبیر مرجع ملی کودک وزارت دادگستری نیز معتقد است: برای مقابله با معضل کودکان کار ، اجرای طرح هایی مانند جمع آوری کودکان کار ، موثرنیست بلکه باید اعتبارات را در جاهایی مانند مناطق حاشیه ای که لازم است، هزینه کنیم.
مظفر الوندی تاکید کرد: رویکرد ما به کودکان درست نیست و حق مدارانه کار نمی کنیم.
وی خاطرنشان شد: آیین نامه ساماندهی کودکان کار و خیابان، بهترین مبنای قانونی در رویکرد به کودک ، بهترین مبنای قانونی است چون رویکرد آن مددکارانه است.
الوندی با اشاره به 250 میلیون کودک کار و خیابان در جهان گفت: این مساله مختص ایران نیست.

**فقرزدایی بهترین راهکار کاهش تعداد کودکان کار و خیابان 
سالانه نزدیک به 6 هزار کودک کار و خیابانی در کشور شناسایی و از خدمات بهزیستی بهره مند می شوند اما به گفته مسئولان بهزیستی فقط درصد بسیار کمی از این کودکان سرپرست موثر ندارند.
با این وجود به نظر می رسد روزبروز تعداد بچه هایی که سر چهار راه ها از سر و کول خودروها بالا می روند بیشتر می شود و با توجه به این که به گفته مسئولان تابعیت 70 درصد این کودکان، ایرانی نیست، می توان یکی از دلایل رشد پدیده کودکان کار را مهاجرت اتباع بیگانه دانست اما نباید از فقری که در خانواده های همه این کودکان فارغ از ملیت وجود دارد نیز غافل شد.
لایحه مساعدت های اجتماعی برای فقر زدایی از جامعه و مراقبت از کودکان کار و خیابان ، دو برنامه دولت است که انتظار می رود با اجرای آنها شاهد رخت بربستن فقر از جامعه باشیم تا با کاهش فقر ، تعداد کودکان کار نیز به تبع آن کاهش پیدا کند.
(منبع: irna.ir)

 

برای افزودن دیدگاه کلیک کنید

یک پاسخ بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برترین‌ها