یادداشت
متن تسلیت میرجلال الدین کزازی برای درگذشت بدرالزمان قریب
متن تسلیت میرجلال الدین کزازی برای درگذشت بدرالزمان قریب
«بدرالزمان قریب، ایرانشناس و زبانشناس برجسته روز گذشته در ۹۱ سالگی از دنیا رفت. او پژوهشگر فرهنگ و زبان سُغدی، از اعضای پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی بود که اثر شاخص و سه زبانه (سغدی – فارسی- انگلیسی) «فرهنگ سُغدی» را در کارنامه خود دارد.
بدرالزمان قریب از خاندان معروف قریب و خویشاوند بزرگانی چون عبدالعظیم خان قریب، بنیانگذار دستور زبان فارسی نوین و نیز دکتر محمد قریب، بنیانگذار دانش نوین پزشکی کودکان در ایران بود.
به مناسبت درگذشت بدرالزمان قریب، دکتر میرجلالالدین کزازی، ادیب و پژوهشگر معاصر زبان و ادب فارسی، در یادداشتی چنین نوشتهاند:
«روانشادِ فرخندهیاد، بانوی گرامی فرخندهخوی، استاد بدرالزمان قریب، بی هیچ گمان یکی از برترین چهرههای فرهنگی و دانشگاهی ایران در سدهای که در آنیم، شمرده میشود. استادی است از تیرهای از استادان کهن که پایههای دانش و آگاهی را در این سرزمین به استواری نهادهاند. روانشاد قریب از خانواده فرهنگ و دانش و ادب بوده است. پیداست که از دو سوی این خانواده بدرالزمان قریب، بهرههایی بسیار یافته است. یکسوی، سوی تبارشناختی است. ویژگیهایی که از نیاکان، بی آن که بخواهد و بداند، به یادگار ستانده است. دو دیگر بهرههایی است که در فضای فرهنگی و اندیشهای خانواده، آگاهانه و به خواست ستانده است. این دو سرچشمه با تلاشهایی که او در آموختن و پژوهیدن و اندیشیدن در سالیان زندگانی انجام داده است، از این بانوی ارجمند استادی کممانند ساخته است. روانشاد قریب در فرهنگ باستانی ایران در زبانهای کهن ایرانی میپژوهید و جستار و کتاب مینوشت.
به ویژه آن چه او در آن ژرفکاوانه، باریکبین، به شیوهای گرانمایه کاویده است و پژوهیده است، زبان و فرهنگ سُغدی است که یکی از کهنترین و فرهنگیترین و مایهورترین زبانهای ایرانی است که هم در فرهنگ سپسین ایران، هم در زبان پارسی بازتابهایی گونهگون یافته است. از همین روست که درگذشت بانویی چنین، مایه درد و دریغ هر ایرانی فرهیخته دلبسته ایرانزمین است. زنان و مردانی را میشناسیم که ارج و ارزشان بیشتر زمانی بهروشنی آشکار میشود که از میان ما میروند. جایشان همواره تهی میماند. آن استاد روانشاد، هر آینه از این کسان است. روانش در مینوی برین شاد باد.»
منبع روزنامۀ اعتماد
متن تسلیت میرجلال الدین کزازی برای درگذشت بدرالزمان قریب
مطالب بیشتر
- توضیحات میرجلال الدین کزازی دربارۀ نام کیومرث در شاهنامه
- پرویز اذکایی: دغدغههای ذهنی شاهنامه و التحذیر ابوریحان بیرونی
- شاهنامه و انه ئید نوشتۀ دکتر عبدالحسین زرینکوب
- سفرهای آیینی اسفندیار در شاهنامه
- هیچ ارمنیای نیست که شاهنامه را نشناسد
-
لذتِ کتاببازی1 ماه پیش
«کمونیسم رفت ما ماندیم و حتی خندیدیم»: امر سیاسی یعنی امر پیشپاافتاده
-
لذتِ کتاببازی3 هفته پیش
رمان «بر استخوانهای مردگان» نوشتۀ اُلگا توکارچوک: روایتِ خشمی که فضیلت است
-
سهراب سپهری1 ماه پیش
بریدهای از کتاب «برهنه با زمین» اثر سهراب سپهری
-
لذتِ کتاببازی2 هفته پیش
«صید ماهی بزرگ» نوشتۀ دیوید لینچ: روایتِ شیرجه به آبهایِ اعماق
-
درسهای دوستداشتنی3 هفته پیش
والاترین اصالت «سادگی» است…
-
هر 3 روز یک کتاب2 هفته پیش
جملههایی به یادماندنی از نغمه ثمینی
-
نامههای خواندنی2 هفته پیش
بریدههایی از «نامههای گوستاو فلوبر»
-
تحلیل نقاشی1 ماه پیش
تغییرات سبکی و سیر تکاملی آثار پابلو پیکاسو