کودک و نوجوان
انجمن نویسندگان کودک خطاب به جنگافروزان: قدرت «تیستوی سبزانگشتی» از شما بیشتر است!
انجمن نویسندگان کودک خطاب به جنگافروزان: قدرت «تیستوی سبزانگشتی» از شما بیشتر است!
انجمن نویسندگان کودک و نوجوان در بیانیهای که درباره حمله روسیه به اوکراین صادر کرده، خواندن دستکم یکی دو رمان که زشتیهای جنگ را به تصویر کشیده و تولد صلح، دوستی و زیبایی را به دست کودکان و نوجوانان داستان به نمایش درآوردهاند، به «دولتمردان و جنگافروزان» تجویز کرده است.
در متن این بیانیه آمده است: «هنگامی که کودکان احساس ناامنی و بیپناهی کنند، جهان باید برای خودش و آیندهاش بهراسد. وقتی جوانه امید به زیستن در دل و جان کودکان و نوجوانان پژمرده شود، جامعه بشری باید دلنگران سلامت خود باشد.
بیش از دو سال است، دنیا گرفتار پاندمی ترسناکی شده است و همزمان بچههای زیادی در جایجای این کره خاکی، رنج جنگ و درد آوارگی و انواع خشونت و محرومیت را نیز تحمل میکنند. گویا ما بزرگترها فراموش کردهایم که طبق پیماننامه حقوق کودک که بیشتر کشورها آن را پذیرفتهاند، همه کودکان، از هر نژادی و در هر سرزمینی، از جمله در منطقه پرآشوب خاورمیانه، حق برخورداری از مواهب زندگی سالم، همراه با آرامش و بدون خشونت را دارند.
انجمن نویسندگان کودک و نوجوان در دل افروختهشدن شعلههای جنگی تازه، خواندن خبر کشتهشدن شماری از کودکان اوکراینی و دیدن تصاویر بچههای اوکراینی درگیر بیماریهای خاص که ماسک بر چهره در پناهگاهها زانوی غم و اضطراب در بغل گرفتهاند، به زورگویان و زورمندان عالم یادآور میشود که در نهایت قدرت «تیستوی سبزانگشتی» از شما بیشتر است. هر قدر که شما آتش ببارید، باز هم «پییر» از کتاب «کودک سرباز دریا» برخواهد خاست و به آقای پیشون خواهد گفت:
«من خوشبخت هستم چون میخواهم دوباره مبارزه کنم.
– مبارزه بهخاطر چه؟
پییر (با لبخند): بهخاطر صلح.»
ما به دولتمردان، قدرتمندان و جنگافروزان اعلام میکنیم هنگامی که تصمیم به آغاز جنگ میگیرید، کمترین توجهی به سلامتی جسمی و روانی نسلی ندارید که آینده کشورها و آینده بشر در دستانشان خواهد بود. بهخاطر همین، خواندن دستکم یکی دو رمان که زشتیهای جنگ را به تصویر کشیده و تولد صلح، دوستی و زیبایی را به دست کودکان و نوجوانان داستان به نمایش درآوردهاند؛ از طرف ما نویسندگان برای شما تجویز میشود. اگر در کودکی این کتابها را نخواندهاید وظیفه دارید در بزرگسالی، در برابر خالقان کتابهای ضد جنگ در جهانِ کودکان زانو بزنید و به پیامدهای این همه ویرانی بیاندیشید.
هرچند میدانیم معادلات سیاسی قدرتها بسیار پیچیدهتر از این حرفهاست، اما حکمت سعادتمندی بشر در سادگی و صراحت کودکانه نهفته است. میتوانید امتحان کنید و برای یک بار هم شده از موضع فرمان آتش به سربازان عقبنشینی کنید، به جهان رؤیاهای نویسندگان، شاعران و کودکان سفر کنید و از کودکی خود دستور بگیرید تا بتوانید به همزیستی و زندگی بیش از جنگ و نابودی بها دهید و شجاعت پذیرفتن گفتوگو و صلح را بیابید.
ما نویسندگان ایرانی که عمر خود را صرف نوشتن برای کودکان و نوجوانان کردهایم و با خلق و روایت داستانها و شعرها و آثار گوناگون برای آنها فضایی سرشار از امید و شادی و آگاهی میسازیم؛ بعضیهایمان کودکی و نوجوانیمان را در سایه جنگی هشتساله و زیر بمبارانها و موشکبارانها و در آوارگی گذراندهایم و برخی دیگر شاهد آثار ویرانگر جنگ بر زندگی کودکان سرزمینمان بودهایم. ما طعم بسیاری از ویرانیها و تلخیهای جنگ، زلزله، بیآبی، آلودگی هوا، پاندمی، تحریم و انواع فشارها و نارساییها را چشیدهایم و اکنون از سر همدردی، بهطور جدی از همه کسانی که میتوانند نقشی در توقف این جنگ و دیگر جنگها و ناآرامیها داشته باشند میخواهیم با تمام توان در برابر جنگ و جنگافروزی بایستند.
در پایان، شعر «طرحی برای صلح-٣» اثرِ قیصر امینپور، شاعر فقید ایرانی را بهعنوان مصداق انسانی و هنری رؤیای صلح میآوریم:«شهیدی که بر خاک میخفت/ سرانگشت در خون خود میزد و مینوشت/ دو سه حرف بر سنگ:/ به امید پیروزی واقعی/ نه در جنگ/ که بر جنگ!»
انجمن نویسندگان کودک و نوجوان ایران
١٣ اسفند ١۴٠٠ هجری خورشیدی»
منبع: ایسنا
انجمن نویسندگان کودک خطاب به جنگافروزان: قدرت «تیستوی سبزانگشتی» از شما بیشتر است!
-
لذتِ کتاببازی1 ماه پیش
«کمونیسم رفت ما ماندیم و حتی خندیدیم»: امر سیاسی یعنی امر پیشپاافتاده
-
لذتِ کتاببازی3 هفته پیش
رمان «بر استخوانهای مردگان» نوشتۀ اُلگا توکارچوک: روایتِ خشمی که فضیلت است
-
سهراب سپهری1 ماه پیش
بریدهای از کتاب «برهنه با زمین» اثر سهراب سپهری
-
لذتِ کتاببازی2 هفته پیش
«صید ماهی بزرگ» نوشتۀ دیوید لینچ: روایتِ شیرجه به آبهایِ اعماق
-
هر 3 روز یک کتاب2 هفته پیش
جملههایی به یادماندنی از نغمه ثمینی
-
درسهای دوستداشتنی3 هفته پیش
والاترین اصالت «سادگی» است…
-
نامههای خواندنی2 هفته پیش
بریدههایی از «نامههای گوستاو فلوبر»
-
تحلیل نقاشی1 ماه پیش
تغییرات سبکی و سیر تکاملی آثار پابلو پیکاسو