معرفی کتاب
نگاهی به کتابهای نشرِ «طرح نو» پس از سیزده سال تعلیق از فعالیت!

نگاهی به کتابهای نشرِ «طرح نو» پس از سیزده سال تعلیق از فعالیت!
«دفترچه خاطرات فراموشی» و «ظلم، جهل و برزخیان زمین»، دو اثر محمد قائد، پس از سالها به بار دیگر بهچاپ رسیدهاند، مجموعه مقالاتی که هنوز هم تازه و خواندنی هستند.
انتشارات طرح نو از انتشار دو اثر محبوب از محمد قائد خبر داده است، دفترچه خاطرات فراموشی که آخرین بار در سال ۱۳۸۴ به چاپ رسیده بود و کتاب ظلم، جهل و برزخیان زمین که چاپ اول و دوم آن در سال ۱۳۸۹ منتشر شد. این دو اثر برای مقالهنویسان و جستارنویسان، ارزشمند به شمار میآید و از سوی دیدگاههای محمد قائد با وجود گذر سالها، هنوز تازه و خواندنی است.
دفترچه خاطرات فراموشی
این کتاب شامل ۱۴ مقاله از محمد قائد است که به چهار بخش کلی تقسیم شده. در بخش نخست، تامل در چند مفهوم و تعریف، درباره معنای نوستالژی، اسنوبیسم و آینده ادبیات فارسی مقالاتی آمده است. در فصل دوم، چشماندازهای اجتماعی، دو مقاله با عنوان فرزانگان و بقالها و دگردیسی یک آرمان، نوشته است. در فصل سوم که نگاه به گفتار و نوشتار و رفتار نام دارد و بلندترین فصل کتاب است، ۸ مقاله گرد هم آمده که درباره مفاهیم مهم ادبیات و نیز نگاه اخلاقی به شهرت، سانسور و مطالبی از این دست آمده است. در فصل چهارم که بخش پایانی است، مقالهای با عنوان آن سوی آستانه درباره احمد شاملو، آورده شده است.
محمد قائد، نویسنده و روزنامهنگاری است که از نگاه خودش وقایع و اتفاقهای سیاسی و اجتماعی اطرافش را نقد و تحلیل میکند. انتخاب موضوعات چالش برانگیز و ارائه اطلاعات درست موجب شده این اثر، کاری در خور توجه باشد.
قائد معتقد است: پارهای فکرها جامعه و جهان را تغییر میدهند و برخی تغییرها در جامعه و جهان سبب میشوند که فکر فرد دگرگون شود اما فکر همه افراد همزمان تغییر نمیکند و تحول در فکر فرد لزوماً به این معنی نیست که او ناگهان از فکر پیشین دست شسته و به عقیدهای یک سر جدید گرویده باشد. فرهنگ جامعه برآیندی است از عقاید ناهمخوانِ مربوط به دورههای مختلف و آمیزهای است از فکرهای نامتناجس در ذهن بسیاری افراد. چه بسیار آدمها که همچنان با یک نوع فکر میاندیشند و با نوع دیگری از فکر عمل میکنند.
این کتاب مشاهداتی است در تضاد میان پارهای احساسها، گفتارها و رفتارها که ریشه در فکرهای ناهمگن دارند: از جمله، در نگاه به گذشته و دریغ خوردن بر روزگار از دسترفته؛ در ارزشگذاری بر آثار هنری بر پایه معیارهای ذاتاً متفاوت با یکدیگر؛ در توجه به مسائل زنده اجتماعی از نظرگاهی نامربوط به شرایط موجود؛ در تشویق ارتقای طبقاتی در عین بیاعتمادی به کسانی که توانستهاند از نردبان ترقی بالا بروند؛ و در ستایش پر شورِ درگذشتگانی که کمتر کسی اطمینان دارد جایشان در صدر بهشت باشد.
دفترچه خاطرات فراموشی، در ۳۶۷ صفحه توسط انتشارات طرح نو، به چاپ رسیده است.
منبع irna
مطالب بیشتر
- نگاهی به کتاب سیمای نجیب یک آنارشیست نوشتۀ محمد قائد
- از عارف قزوینی تا وضعیت مقالههای علمی
- ادبیات فارغ از فلسفه، الهیات و شیوههای تفکر معنا ندارد
- فلسفۀ اسپینوزا و لایبنیس نوشتۀ براین مگی
- از زندگی منظم شخصی تا افکار امانوئل کانت
- ارزش تفکر ملاصدرا
- درمان درهای زندگی به سبک نیچه
نگاهی به کتابهای نشرِ «طرح نو» پس از سیزده سال تعلیق از فعالیت!
-
پنجرهای برای لبخند به زندگی2 هفته پیش
ذن در جان شاعر نوشتۀ احمد شاملو
-
پنجرهای برای لبخند به زندگی5 روز پیش
درمان پوچی به سبکِ ژان پل سارتر
-
لذتِ کتاببازی3 روز پیش
نگاهی به رمان «هیچ دوستی بهجز کوهستان» نوشتۀ بهروز بوچانی
-
مولوی خوانی5 روز پیش
«در هوایت بیقرارم روز و شب» با صدای شهرام ناظری
-
پنجرهای برای لبخند به زندگی5 روز پیش
«زیباییِ وصلۀ ناجور بودن»: لیدیا یوکناویچ
-
لذتِ کتاببازی4 روز پیش
نگاهی به نمایشنامۀ «بانویی از تاکنا» نوشتۀ ماریو بارگاس یوسا
-
پنجرهای برای لبخند به زندگی2 هفته پیش
رمان «به سوی آزادی» کازانتزاکیس و چند درس برای زندگی
-
موسیقی بی کلام4 هفته پیش
«نازنینِ ناتمام» اثر مزدافر مؤمنی