معرفی کتاب
نگاهی به دوچرخۀ آبی سرودۀ حسن عالیزاده

نگاهی به دوچرخۀ آبی سرودۀ حسن عالیزاده
حسن عالیزاده شاعری است که هرچند در طی این سالها کمتر به انتشار آثارش تمایل داشته، با این همه در محافل ادبی و هنری، شاعری شناخته شده است که زبان و سبکی متمایز و منحصر به خویش دارد؛ شاعری که مخاطبان شعر و ادبیات، پیشتر مجموعه شعر «روزنامه تبعید» را از او بیاد دارند.
دوچرخه آبی؛ اثر دیگر عالیزاده به لحاظ گیرایی زبان و خلق تصاویر شاعرانه، یکی از بدیعترین دفترهای شعری است که در طی این سالها سروده و منتشر شده است. چه اینکه به اذعان منتقدان ادبیات و آنانکه نامی در این عرصه دارند، این دفتر شعر، تجربهای یگانه در فضای شعر امروز ایران بهشمار میرود:
***
او را برای مرگ به بیمارستان
آورده بودند
از بس که خونریزی
خونسرد گفت و سخت پرستار بخش «رفتنیست»
پایین که میکشید روسریی سبزِ جلبکی به تانی
زیباتر از جوانی پراضطراب خویش
بیهیچ سرزنش و تشویش
دیدم که داشت میرفت
از بس که خونریزی
انگار برده بودند
او را برای مرگ به بیمارستان
و صبح هشتم اسفند بود
میرفتم از پیادهروِ آفتابگیر.
انتشارات رشدیه، ناشر این مجموعه در بخشی از معرفی دفترهای شعر خود آورده است:
«با نگاهی گذرا، حتی هرآنکه اندک دانش و اشرافی از شعر و بر تاریخ ادبیات ایران دارد، درخواهد یافت که این روزها، شعر معاصر ایران خوشاحوال نیست. با تورق آثاری که هر روزه به دستیاری نشرهای رنگارنگ، روانه بازار میشوند و به دست مخاطبان تشنه میرسند، سبُکی تحملناپذیرِ شعر امروز ایران بهروشنی عیان میشود.
در چنین شرایطی که همین بهاصطلاح ناشران با اخذ هزینههای هنگفت، هر شعری را منتشر و هر بهاصطلاح شاعر خودخواندهای را معرفی میکنند، و از سویی دیگر با انقطاع فکریای که بین نسل امروز و گذشته پُراتکای شعر این سرزمین رخ داده است، لزوم بازنگری بنیادهای شعر و ادبیات، امری حیاتی بهنظر میرسد، چونان که تنفس در هوایی سراسر غبارآلود، وزیدنِ هوایی تازه را بهناچار طلب خواهد کرد. در هر سنت و سبک ادبی، هماره بازگشت به اصالتی که در گذشته بوده و یادآوری آن حقیقتی که باید باشد و نیست، خود میتواند فضایی دیگرگونه بیافریند. از این رو انتشارات رُشدیه قصد دارد با دفترهای شعر خود، به نشر آثاری همت گمارد که بیتردید اگر امروز چیزی به نام شعر ایران هنوز به لحظات احتضار خود نرسیده، مدیون و مرهون آن است.
شعر نیمایی، سپید، حجم، موج نو، شعر دیگر و… همه و همه بایستی بار دیگر فرایاد آیند تا از اغتشاش امروزِ شعر و از آثاری که بیمایه دم از آن میزنند، رهایی یافت. در این سیر، «دوچرخهی آبی» سروده حسن عالیزاده، نخستین کتاب است. بیشک عزم ما در این اقدام، تمامی ماجرا نیست و تنها میل و رغبت مخاطبان ادبیات، نشر رشدیه را در این امر یاریرسان خواهد بود.»
منبع mehrnews
نگاهی به دوچرخۀ آبی سرودۀ حسن عالیزاده
مطالب بیشتر

-
پنجرهای برای لبخند به زندگی1 ماه پیش
درمان پوچی به سبکِ ژان پل سارتر
-
لذتِ کتاببازی1 ماه پیش
نگاهی به رمان «هیچ دوستی بهجز کوهستان» نوشتۀ بهروز بوچانی
-
پنجرهای برای لبخند به زندگی2 روز پیش
پس به نام زندگی / هرگز مگو هرگز
-
مولوی خوانی1 ماه پیش
«در هوایت بیقرارم روز و شب» با صدای شهرام ناظری
-
لذتِ کتاببازی1 ماه پیش
نگاهی به نمایشنامۀ «بانویی از تاکنا» نوشتۀ ماریو بارگاس یوسا
-
پنجرهای برای لبخند به زندگی1 ماه پیش
«زیباییِ وصلۀ ناجور بودن»: لیدیا یوکناویچ
-
پنجرهای برای لبخند به زندگی3 هفته پیش
رمان «دشمن عزیز» نوشتۀ جین وبستر: دعوت به مذهبی مبارزتر!
-
تحسین برانگیزها1 هفته پیش
«رازهای سطح» مستندی دربارۀ مریم میرزاخانی