روانشناسی_روانکاوی
سندرم استکهلم را بشناسید
سندرم استکهلم را بشناسید
سندرم استکهلم (Stockholm Syndrome) پدیدهای روانشناختی است که در آن برخی از گروگانها دچار حالت همبستگی، همدلی و عاطفهٔ مثبت نسبت به گروگانگیران خود میشوند. داستان سندرم استکهلم به سال ۱۹۷۳ بازمیگردد. روز ۲۳ آگوست ۱۹۷۳ چند سارق به بانکی در میدان نورمالمستورگ استکهلم سوئد یورش بردند و ۴ کارمند بانک را گروگان گرفتند. این گروگانگیری ۶ روز به طول انجامید و در این مدت نوعی وابستگی عاطفی بین گروگانها نسبت به گروگانگیران پدید آمد به گونهای که از همکاری با پلیس خودداری میکردند. آنها حتی پس از رهاسازی هم دست از پشتیبانی از گروگانگیران برنداشتند. در طول این گروگانگیری یک روانپزشک و جرمشناس سوئدی به نام نیلز بجرو (Nils Bejerot) با پلیس همکاری داشت و نخستین بار او نام سندرم استکهلم را برای این وضعیت به کار برد. پس از بجرو، فرانک اوخبرگ (Frank Ochberg) این سندرم را به طور دقیق توصیف کرد.
سندرم استکهلم چیست؟
سندرم استکهلم (Stockholm Syndrome) پدیدهای روانشناختی است که در آن فرد نسبت به گروگانگیر احساس همدلی و وابستگی عاطفی پیدا میکند این حالت با بروز یک استرس حاد و توسط مکانیزم دفاعی در برخی از افراد شکل میگیرد. این حالت تنها در گروگانها بروز پیدا نمیکند. به طور کلی کسانی که قربانی خشونت و آزار جسمی یا روانی هستند ممکن است دچار این حالت روانشناختی شوند. در این شرایط قربانیان با وجود درد و رنجی که تحمل میکنند از همکاری با پلیس، مقامات قضایی یا کسانی که دنبال کمک به آنان هستند خودداری مینمایند.
نشانههای سندروم استکهلم
رشد احساسات مثبت گروگان نسبت به گروگانگیر
نداشتن سابقهٔ ارتباط میان گروگان و گروگانگیر
باور داشتن گروگان به انسانیت گروگانگیر
خودداری گروگانها از همکاری با پلیس یا دیگر مقامات برای رهایی از دست گروگانگیر
علت بروز سندروم استکهلم
عوامل گوناگون میتوانند زمینهساز بروز سندرم استکهلم شوند. بروز استرس شدید و تلاش برای فرار از این پریشانی به کمک مکانیزمهای دفاعی را میتوانیم اصلیترین عامل بروز این سندرم بنامیم. ۴ عامل زیر به عنوان عوامل مهم در پیدایش سندرم استکهلم هستند:
موقعیت گروگانگیری چند روز طول بکشد.
گروگانها و گروگانگیرها با هم تعامل و کنش داشته باشند.
رفتار گروگانگیرها نسبت به گروگانها نرم یا بدون آسیب رساندن جسمانی باشد.
گروگانها احساس کنند که گروگانگیرها افرادی بیگناه و قربانی شرایط هستند.
درمان سندرم استکهلم
افرادی که دچار سندرم استکهلم میشوند نیازمند رواندرمانی هستند. رفتاردرمانی شناختی یا CBT بهترین راهکار برای درمان کسانی است که به این سندرم دچار میشوند. در این رویکرد درمانی، روانشناس تلاش میکند که احساسات ناکارآمد و باورهای نادرست درمانجو نسبت به گروگانگیر را تغییر دهد تا فرد بتواند درک درست و روشنی نسبت به شرایطی که تجربه کرده است داشته باشد. از سوی دیگر امکان شکلگیری اختلال استرس حاد یا اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) نیز در فرد وجود دارد. در صورت بروز این اختلالات روانشناس باید برای حل این مشکلات تلاش نماید. در برخی از شرایط ممکن است دارودرمانی هم برای کاهش استرس فرد به کارگیری شود. در چنین شرایطی داروهای ضد اضطراب تجویز میشوند.
منبع mrpsychologist
سندرم استکهلم را بشناسیدمم
-
لذتِ کتاببازی4 هفته پیش
«کمونیسم رفت ما ماندیم و حتی خندیدیم»: امر سیاسی یعنی امر پیشپاافتاده
-
لذتِ کتاببازی3 هفته پیش
رمان «بر استخوانهای مردگان» نوشتۀ اُلگا توکارچوک: روایتِ خشمی که فضیلت است
-
سهراب سپهری1 ماه پیش
بریدهای از کتاب «برهنه با زمین» اثر سهراب سپهری
-
لذتِ کتاببازی2 هفته پیش
«صید ماهی بزرگ» نوشتۀ دیوید لینچ: روایتِ شیرجه به آبهایِ اعماق
-
شاعران جهان1 ماه پیش
سعاد الصباح: من مینویسم پس سنگباران میشوم!
-
درسهای دوستداشتنی2 هفته پیش
والاترین اصالت «سادگی» است…
-
هر 3 روز یک کتاب2 هفته پیش
جملههایی به یادماندنی از نغمه ثمینی
-
درسهای دوستداشتنی3 هفته پیش
هیچکس به آنها نخواهد گفت که چقدر زیبا هستند…