معرفی کتاب
شعر سایه در موسیقی ایرانی نوشتۀ مهدی فیروزیان
«شعر سایه در موسیقی ایرانی» جلد دوم طرحی پژوهشی با نام «سایه و موسیقی» است. جلد اول این طرح پنج جلدی «موسیقی ایرانی در شعر سایه» دو سال پیش به همت انتشارات هنر موسیقی چاپ شده بود و جلدهای بعدی آن با نامهای «گلهای تازه»، «گلچین هفته» و «ترانهسرایی سایه» در آینده منتشر خواهد شد.
کتاب به «حافظ موسیقی ایران، محمدرضا شجریان» پیشکش شده و شامل پنج فصل اصلی است:
از پس پردهها: بررسی شعر و زندگی سایه و چگونگی ساخته شدن برخی آثار موسیقایی با سرودههای او. در این فصل مهدی فیروزیان از دریچۀ خاطرات هوشنگ ابتهاج، که خود آنها را در گفتوگوهای چندساله با شاعر ثبت و ضبط کرده، به برخی آثار موسیقایی نگاه کرده و در کنار آن به نقد ادبی اشعار سایه پرداخته است.
سنجههای گزینش شعر: در این فصل ویژگیهای یک شعر مناسب برای ساختن تصنیف و آواز و استفادۀ آهنگسازان و خوانندگان ذکر شده است.
هنجارشناسی پیوند شعر و موسیقی: قواعد تلفیق کلام و آهنگ در این فصل با بررسی مثالهایی از تصانیف ساختهشده با شعر سایه تشریح شده است.
آسیبشناسی پیوند شعر و موسیقی: نقد و بررسی تصنیفها و آوازهای پدیدآمده با اشعار ابتهاج از دیدگاه تلفیق شعر و موسیقی در این فصل آمده است.
شناختنامه آثار: تصنیفها و آوازهایی که با استفاده از سرودههای سایه تولید شده با ذکر اطلاعات کامل پدیدآورندگان و دستهبندی قالبی اشعار در این فصل معرفی شده است.
در پایان کتاب علاوه بر «نمایه آثار» و «نمایه عام»، «نمایه تاریخی سرودههای سایه» به کوشش فیروزیان فراهم آمده است. در این نمایه اشعار سایه بر اساس تاریخ سروده شدن منظم شدهاند.
-
لذتِ کتاببازی4 هفته پیش
«کمونیسم رفت ما ماندیم و حتی خندیدیم»: امر سیاسی یعنی امر پیشپاافتاده
-
لذتِ کتاببازی3 هفته پیش
رمان «بر استخوانهای مردگان» نوشتۀ اُلگا توکارچوک: روایتِ خشمی که فضیلت است
-
سهراب سپهری1 ماه پیش
بریدهای از کتاب «برهنه با زمین» اثر سهراب سپهری
-
لذتِ کتاببازی2 هفته پیش
«صید ماهی بزرگ» نوشتۀ دیوید لینچ: روایتِ شیرجه به آبهایِ اعماق
-
شاعران جهان1 ماه پیش
سعاد الصباح: من مینویسم پس سنگباران میشوم!
-
درسهای دوستداشتنی2 هفته پیش
والاترین اصالت «سادگی» است…
-
هر 3 روز یک کتاب1 هفته پیش
جملههایی به یادماندنی از نغمه ثمینی
-
حال خوب3 هفته پیش
مدیتیشن «تعادل هفت چاکرا» همراه با طاهره خورسند