با فلسفه
نسبت فلسفه و هنر در نگاه مصطفی ملکیان

نسبت فلسفه و هنر در نگاه مصطفی ملکیان
یونانیان و رومیان قدیم سه امر را مایۀ آرامش و قرار روان آدمیان مىدانستند: «راستى» یا «حقیقت»، «نیکى» یا «خیر»، و «زیبایى» یا «جمال».
پىجویى راستى و حقیقت در تاریخ بشر، «علم» و شاخههاى مختلف معرفت آن از جمله «فلسفه» را پدید آورده است؛ در طلب خیر و نیکى بودن، «اخلاق» و اخلاقى زیستن را در میان ما رقم زده است؛ و در پى زیبایى و جمال بودن، پیدایش «هنر» را باعث شده است.
در رتبهبندى این ارزشها، راستى در جایگاه اوّل، نیکى در رتبه دوّم، و زیبایى در مکان سوّم قرار مىگیرد؛ زیرا نیکى در سایۀ حقیقت و راستى معنا مىیابد و زیبایى نیز در پرتو حقیقت و نیکى شناخته مىشود.
فلسفه با حقیقت سر و کار دارد و هنر با زیبایى؛ بنابراین آنچه فلسفه درباره هنر مىتواند بگوید «حقیقتِ زیبایى» است و آنچه هنر دربارۀ فلسفه مىتواند بگوید «زیبایى حقیقت» است.
حقیقتِ زیبایى
هنر فرآیندى بشرى است که فراوردهاش زیبایى است و هنرمند یا زیبایىهاى موجود ولى نامکشوفِ هستى را برجسته و آشکار مىکند و یا زیبایىهاى ناموجودِ هستى را مىآفریند.
زیباییِ حقیقت
کار هنر، بهویژه هنر مکتوب (ادبیات) از قدیمالایام نشان دادن «زیبایى حقیقت» بوده است. انسانى که حقیقت را زیبا ببیند، در بند عقاید خود نیست و همانگونه که دماسنج صرفاً دماى لحظه فعلى را نشان مىدهد، انسان حقیقتطلب نیز باید با تمام صداقت و جدیّت، عقیدهاى را بپذیرد یا بیان کند که فعلا گمان مىکند انطباق بیشترى با حقیقت دارد.
بسیارى از ما صرفا به این سبب دشمنایم که عقایدمان ناسازگار است و یا تنها به این سبب نزدیکایم که عقاید یکسانى داریم. این در حالى است که آنچه در تعاملات اجتماعى ملاک عمل است، خصوصیات اخلاقى – روانى افراد است؛ نه عقاید آنان.
عاشقان حقیقت، هیچ وقت در بند عقیدۀ خود نمىتوانند بمانند. عقیدهپرستى چیزى جز خودپرستى نیست و کسانى که عقیدۀ خود را مىپرستند، به نوعى خودشیفتگى روانى دچار هستند.
آنها که زیبایى حقیقت را درک کردهاند، از بند عقاید رهیدهاند و تنها در پى آواز حقیقت مىدوند.
(منبع: ion.ir)
-
پنجرهای برای لبخند به زندگی1 ماه پیش
درمان پوچی به سبکِ ژان پل سارتر
-
لذتِ کتاببازی1 ماه پیش
نگاهی به رمان «هیچ دوستی بهجز کوهستان» نوشتۀ بهروز بوچانی
-
پنجرهای برای لبخند به زندگی2 روز پیش
پس به نام زندگی / هرگز مگو هرگز
-
مولوی خوانی1 ماه پیش
«در هوایت بیقرارم روز و شب» با صدای شهرام ناظری
-
لذتِ کتاببازی1 ماه پیش
نگاهی به نمایشنامۀ «بانویی از تاکنا» نوشتۀ ماریو بارگاس یوسا
-
پنجرهای برای لبخند به زندگی1 ماه پیش
«زیباییِ وصلۀ ناجور بودن»: لیدیا یوکناویچ
-
پنجرهای برای لبخند به زندگی3 هفته پیش
رمان «دشمن عزیز» نوشتۀ جین وبستر: دعوت به مذهبی مبارزتر!
-
تحسین برانگیزها1 هفته پیش
«رازهای سطح» مستندی دربارۀ مریم میرزاخانی