تولدتون مبارک آقای اصغر فرهادی
بیوگرافی اصغر فرهادی
اصغر فرهادی کارگردان بزرگ سینما است و با در اختیار داشتن دو جایزه ی اسکار، دو جایزه ی کن، سه جایزه جشنواره برلین و ده ها جایزه ی معتبر جهانی و ایرانی، بدون شک پرافتخارترین سینماگر ایرانی و پرچم دار سینمای ایران در جهان است. اصغر فرهادی در سال 2012 از سوی مجله ی تایم رتبه ی چهارمین شخصیت تاثیرگذار سال را از آن خود کرده است.
دوران کودکی و نوجوانی اصغر فرهادی
اصغر فرهادی متولد 17 اردیبهشت ماه 1351 در خمینی شهر اصفهان است. او مدرک لیسانس خود را در رشته ی تئاتر و با گرایش ادبیات نمایش از دانشکده ی هنرهای زیبا دریافت کرد. سپس این رشته را با گرایش کارگردانی برای فوق لیسانس در دانشگاه تربیت مدرس به پایان رساند. اصغر فرهادی سبک سینمایی و دیدگاه هنری خود را برگرفته از بزرگانی همچون فدریکو فلینی، کیشلوفسکی و اینگمار برگمان می داند.
آغاز فعالیت حرفه ای
انجمن سینمای جوانان اصفهان در سال 1365 اولین میزبان اصغر فرهادی برای حضور در صنعت سینما بود. اولین حضور جدی اصغر فرهادی در سینما در مقام کارگردانی نبود. او فیلم نامه ی ارتفاع پست را برای ابراهیم حاتمی کیا در سال 1380 نوشت. این فیلم از معدود فیلم های طنز ابراهیم حاتمی کیا است که توجه منتقدین و گیشه را همزمان جلب کرد.
تنها یک سال طول کشید تا اصغر فرهادی اولین فیلم خود را کارگردانی کند. او فیلم نامه ی رقص در غبار را به صورت مشترک با محمدرضا فاضلی و علی بذرافشان نوشت. این فیلم بلافاصله پس از اکران شگفتی منتقدان را به همراه داشت. فرهادی نابغه با اولین فیلمش برنده ی جایزه بهترین فیلم و جایزه ویژه ی هیئت داوران جشنواره فیلم فجر را از آن خود کرد. او همچنین در جشنواره فیلم آسیا پاسفیک و پوسان، جوایز بهترین فیلم، کارگردانی و نویسندگی را نیز به خود اختصاص داد.
یک سال بعد اصغر فرهادی در درامی اجتماعی «شهر زیبا» را ساخت. اصغر فرهادی در این فیلم، نویسنده هم بود. این فیلم جوایزی از جشنواره بین المللی فیلم هند و ورشو دریافت کرد. او همچنین در سومین گام خود، اثر تحسین برانگیز چهارشنبه سوری را بر پرده سینما برد. فیلمی که در کنار فتح گیشه در سال 1384 و کسب مقام پرفروش ترین فیلم سال مورد توجه منتقدین ایرانی و جهانی قرار گرفت. فرهادی با این فیلم سومین سیمرغ خود را این بار در مقام کارگردانی دریافت کرد. چهارشنبه سوری در هشت جشنواره معتبر جهانی از جمله لوکارنو، شیکاگو و نانت موفق به دریافت جوایز ویژه هیئت داوران شد.
فرهادی در حد فاصل سالهای 1385 تا 1387 با سه فیلمنامه در سینمای ایران حضور داشت. فیلم های کنعان به کارگردانی مانی حقیقی، دایره زنگی به کارگردانی همسرش پریسا بخت آور و محاکمه در خیابان به کارگردانی مسعود کیمیایی از آثار نویسندگی او در این سالها می باشد. سه سال انتظار برای هواداران اصغر فرهادی ارزش تماشای «درباره الی» را داشت. اصغر فرهادی در این فیلم در نهایت دقت و زیبایی جمعی دوستانه را به نمایش در می آورد، که ناگهان با چالشی غیر قابل پیش بینی مواجه می شوند. این فیلم آغازگر دیدگاه اصغر فرهادی در رابطه با حقیقت و قضاوت است. موضوعی که در فیلم های بعدی او هم تکرار شد.
درباره الی اولین اثری است که اصغر فرهای در مقام نویسنده، کارگردان و تهیه کننده در آن حضور داشته است. درباره الی دومین سیمرغ کارگردانی اصغر فرهادی را هم برای او به ارمغان آورد. این فیلم جایزه خرس نقره ای بهترین کارگردانی جشنواره بین المللی فیلم برلین 2009 را از آن خود کرد. درباره الی برنده ده جایزه معتبر بین المللی دیگر هم شده است.
جدایی نادر از سیمین شاهکار سینمایی اصغر فرهادی و پرافتخارترین فیلم تاریخ سینمای ایران است. این فیلم در سال 1389بیش از چهل جایزه معتبر بین المللی را از آن خود کرد. اصغر فرهادی در این فیلم هم تهیه کننده، کارگردان و نویسنده بود. جدایی نادر از سیمین توانست اولین جایزه گلدن گلوب و اسکار سینمای ایران را در سال 2012 به دست آورد. جدایی نادر از سیمین سومین سیمرغ کارگردانی، اولین سیمرغ فیلمنامه نویسی و در مجموع پنجمین و ششمین سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر اصغر فرهادی را برای او به ارمغان آورد.
فیلم تحسین شده ی بعدی اصغر فرهادی «گذشته» نام دارد. فرهادی این فیلم را در فرانسه ساخت. گذشته نیز به رسم تمامی فیلم های فرهادی مورد توجه جشنواره های معتبر جهانی قرار گرفت. از مهم ترین جوایز این فیلم می توان به جایزه کلیسای جهانی جشنواره فیلم کن 2013 اشاره کرد.
فرهادی سه سال بعد و در سال 1394 فروشنده را کارگردانی و نویسندگی کرد. فروشنده دومین اسکار اصغر فرهادی را به همراه داشت. افتخاری که دیگر برای همیشه نام فرهادی را در میان بزرگان کارگردانی سینما ثبت خواهد کرد. فرهادی برای این فیلم جایزه بهترین فیلمنامه جشنواره فیلم کن 2016 را نیز تصاحب کرد.
آخرین ساخته ی اصغر فرهادی فیلمی است با نام «همه می دانند». این فیلم به زبان اسپانیایی ساخته شده و دو ستاره ی سینمای هالیوود را در دونقش اصلی اش دارد. خاویر باردم و پنه لوپه کروز در این فیلم ایفای نقش می کنند. این فیلم در افتتاحیه جشنواره بین المللی فیلم کن 2018 به نمایش درآمد و تحسین منتقدین را مثل همیشه به همراه داشت.
فعالیت های تلویزیونی
اصغر فرهادی در سال های ابتدای فعالیت هنری خود برای تلویزیون و در هشت برنامه، در مقام های نویسندگی، کارگردانی و تهیه کنندگی حضور پیدا کرد. از مهمترین آثار او می توان به روزگار جوانی و داستان یک شهر اشاره کرد.
زندگی خصوصی اصغر فرهادی
اصغر فرهادی چهل و شش ساله، همسر پریسا بخت آور است. حاصل زندگی مشترک آن ها دو دختر به نام های سارینا و ساغر است. اصغر فرهادی به همراه همسرش چند کار سینمایی مشترک دارد که معروف ترین آن ها «دایره زنگی» محصول سال 1387 است. عباس جوانمردی پژوهشگر نام آشنای تئاتر، سال ها پیش و با دیدن نمایش «ماشین نشین ها» گفته بود: «فرهادی و پریسا بخت آور از استعدادهای درخشان هستند که آینده ای امید بخش خواهند داشت.» نه تنها این پیش بینی درست از آب در آمد، بلکه اصغر فرهادی و پریسا بخت آور، به توصیه ی او ازدواج هم کردند.
پریسا بخت آور همیشه از دوران تئاتر ماشین نشین ها به عنوان دورانی پر از شادی و زیبایی در زندگی اش یاد می کند. آن ها در آن روزگار، هم دانشگاهی هم بودند. اصغر فرهادی هیچ گاه آدم اجتماعی ای نبوده و همیشه دوست داشته در تنهایی و خلوت، به کار خودش مشغول باشد.
عکس های اصغر فرهادی
لیست جوایز و افتخارات اصغر فرهادی
لیست جوایز اصغر فرهادی غرورآفرین است؛ در اینجا به برخی از آن ها نگاهی مختصر داریم:
جدائی نادر از سیمین – 2012
فروشنده – 2017
گذشته : 2013
فروشنده : 2016
درباره الی : 2009
و دو جایزه برای جدائی نادر از سیمین : 2011
جدائی نادر از سیمین : 2012
جدائی نادر از سیمین : 2012
لیست ها و رنکینگ ها :
از اصغر فرهادی تا به امروز 3 سری نمایشنامه به چاپ رسیده است، که کتاب ” هفت فیلم نامه ” او برنده جایزه ” کتاب سال ایران ” شده است.
(منبع: parvaresheafkar)
من فکر میکنم هرگز نبوده قلب من اینگونه گرم و سرخ...
نگاهی به کتاب «خطابههای برندگان جایزۀ نوبل ادبیات» ترجمۀ رضا رضایی آیدا گلنسایی: بزرگترین شاعران…
شبیه به مجتبی مینوی! مرتضی هاشمیپور محمد دهقانی، نویسنده و منتقد ادبی را از پویندگان…
نگاهی به آثار نقاش بلژیکی: «جیمز انسور» «جیمز سیدنی ادوارد» که با نام «جیمز انسور»…
جملههایی به یادماندنی از نغمه ثمینی «لباس جایی است که فرهنگها برای حضور فیزیکی بدنها…
«صید ماهی بزرگ» نوشتۀ دیوید لینچ: روایت شیرجه به آبهایِ اعماق آیدا گلنسایی: در کتاب…