شمس به قونیه سفر میکند، شهری که مولانا در آن ساکن است. داستان و جریان دوستیشان روایت میشود و این که چگونه مولانا دچار تحول میشود و مردم و خانوده مولانا از شمس متنفر میشوند. از طرفی هم اللا بسیار تحت تاثیر کتاب ملت عشق قرار گرفته و با نویسنده آن عزیز زاهارا از طریق ایمیل مکاتبه میکند. کم کم متوجه میشود که حاضر است تمام زندگی، فرزندان و همسرش را رها کند.
ملت عشق به طریقت تصوف نمایی تصویری میبخشد. پیوندی میشود میان جستجوی اللا برای یافتن عشق و جستجوی شمس و مولانا به دنبال رستگاری از طریق مودت و دوستی. روایت شمس و مولانا توسط شخصیتهای مختلفی همچون همسر و پسران مولانا روایت میشود که یکی از آنها قصد داشت شمس را به قتل برساند.
در رمان شاهد روایتی مهیج به صورت اول شخص از طریق ایمیل هستیم. روایتی از عرفان شمس که از طریق چهل قانون او در عشق بیان میشود. الیف شافاک بیشتر به تفسیری عوام گرایانه از تصوف میپردازد تا این که به تفسیری تخصصی بپردازد و مقدمهای قابل درک و قوی از اندیشههای تصوف را ارائه دهد.
در روایتهای این رمان با اینکه ملت عشق واقعا جذاب و گیرا است اما روایت اللا اندکی در روایت رمان ضعف ایجاد کرده است. نویسنده در روایت ملت عشق از زوایای دید مختلفی برای روایت استفاده کرده است، گاهی از زاویه دید شمس، گاهی یک گدا، گاهی روسپی و گاهی هم مولانا و یا حتی از خانوادهاش او بهره برده است. به این ترتیب عشق مولانا به شمس و تنفر مردم شهر و خانواده مولانا نسبت به شمس به وضوح به تصویر میآید. اما روایت اللا این چندگانگی در زاویه دید را ندارد و تنها از زاویه دید اللا روایت میشود. شاید اگر روایت او هم از زاویه دید عزیز یا فرزندان اللا بود، خواننده میتوانست داستان اللا را بسیار روشنتر درک کند.
ملت عشق یکی از کتابهای پرفروش بود که جزئیات قابل توجهی هم در آن میبینیم. هر فصل با حرف B شروع میشود. برای عارفان اهل تصوف رمز قرآن در سوره فاتحه نهفته است که ماهیت و ذات آن در واژه بسم الله الرحمن الرحیم (به نام خداوند بخشنده مهربان) است که اصل و جوهر آن در نقطه پایین اولین حرف عربی آن نهفته است، نقطهای که کل جهان هستی را در بر میگیرد. شمس به چندین قرائت از قرآن و شافاک به دو ترجمه کاملا متضاد دوران معاصر از سوره نساء میپردازد، سورهای از قرآن که محمد حبیب شاکر آن را به عنوان توجیهی از کنترل مرد بر زن تفسیر میکند، در حالی که احمد علی آن را به عنوان سورهای وصف میکند که احترام و جایگاه زن را بالا میبرد.
هر دوی دختران محجب حزب عدالت و توسعه حزب اسلامی در حکومت ترکیه، و نتیجه سکولار رژیمهای کمالیسم گذشته از طرفداران رمانهای شافاک هستند. دیدگاه و نگاه گیرای او از مسیر تصوفی بیطرفانه و لطیف در اسلام که بنیادگرایی مذهبی را رد میکند، و برای همگان در دسترس است، از مستهای قرون وسطی و روسپیان قرن ۲۱ رانندگان اسکاتلندی و زنان خانهدار آمریکایی، باعث شده این رمان ترکی به کتابی پرفروش تبدیل شود.