جهان فارسی زبان

برگزیدۀ هفتمین دورۀ جایزۀ شاملو: «کوچۀ دلفین‌ها» سرودۀ شاعر افغانستانی مجیب مهرداد

برگزیدۀ هفتمین دورۀ جایزۀ شاملو: «کوچۀ دلفین‌ها» سرودۀ شاعر افغانستانی مجیب مهرداد

هیأت داوران مرحله‌ دوم هفتمین دوره‌ جایزه‌ «شعر احمد شاملو»، طی بیانیه‌ای برگزیدگان این جایزه را معرفی کرد.

بر اساس اعلام دبیرخانه خانه جایزه «شعر احمد شاملو» بیانیه هیأت داوران به این شرح منتشر شده است:

«جایزه‌ شعر احمد شاملو امسال هفتمین دوره‌اش را با استقبال بیش از پیش مخاطبان پشت سر گذاشت. مفتخریم که این تداوم و بقا، نشان یاری مشفقانه‌ دغدغه‌مندان ادبیات و فرهنگ را بر پیشانی دارد. همچون دوره‌های گذشته بر این باوریم که شعر در آرمان احمد شاملو، نه کلامی‌ست فرهیخته، نه تجرید صرف است و در زمره‌ رویکرد هنر برای هنر و نه شعری‌ست‌ عامه‌پسند و بازاری. همچنین احمد شاملو در کنار آن که آرمان هنر را تعالی تبار انسان و اثرگذاری بر جامعه می‌داند، تعهد در قبال زبان را نیز جدا از تعهدات اجتماعی و انسانی شاعر و نویسنده نمی‌داند و در سال ۱۳۵۲ در گفت‌وگویی درباره‌ شعر می‌گوید:

«من معتقدم که تعهد شاعر در مقابل زبانش و تعهدش در مقابل ادبیات هم یک مقدار از تعهد اجتماعی اوست. کسی که زبان خودش را بلد نیست و ادبیات خودش را نمی‌شناسد، فقط به صرف این که تقلید نیما را دربیاورد، من او را شاعر نمی‌دانم. اول باید این درد را حس کند، درد زبان را و این را وظیفه‌ای برای خودش بداند. من معتقدم که شاعر حتماً باید ادیب هم باشد. متأسفانه چیزی که امروز مطرح نیست موضوع زبان است. اغلب کسانی که امروزه به اسم شاعر می‌شناسید حتا مسائل پیش پا افتاده‌ زبان خودشان را هم نمی‌دانند.»

هیأت داوران هفتمین دوره‌ جایزه‌ شعر احمد شاملو مجموعه‌شعر «کوچه‌ دلفین‌ها» سروده‌ مجیب مهرداد را با کسب رأی کامل از سوی اکثریت داوران به دلیل «برخورداری از تصویرهای به‌یادماندنی و گاه تسخیرکننده، ضرباهنگ شعری پذیرفتنی و گاه نفس‌گیر، برخورداری از لحن مدرن و طنز لطیف، قوت شعری، روح، زهر و خون شاعری که خود را با آتش جنگ‌های سرزمینش گرم کرده است و مهم‌تر از همه دست‌آورد قابل تحسین ِ دست‌یابی به زبان و ضرباهنگی مناسب برای آینه‌ زمانه‌ خویش بودن و گزارش دنیای معاصر» به عنوان برگزیده‌ اول هفتمین دوره‌ جایزه‌ «شعر احمد شاملو» معرفی می‌کند. 

هیأت داوران همچنین مجموعه‌های «اکسپرسیونیسم غمگین» سروده‌ دیار مردان‌بگی و «شیهه» سروده‌ میثم متاجی را به دلیل کسب آرای بالا شایسته‌ تقدیر می‌داند.

هیأت داوران هفتمین دوره‌ جایزه‌ شعر احمد شاملو:

کاظم سادات اشکوری، مهناز رونقی، الیاس علوی، آذر محلوجیان، صالح نجفی

منبع: ایسنا

برگزیدۀ هفتمین دورۀ جایزۀ شاملو: «کوچۀ دلفین‌ها» سرودۀ شاعر افغانستانی مجیب مهرداد

آشنایی با مجیب مهرداد و کتاب شعر کوچۀ دلفین‌ها

«کوچۀ دلفین‌ها» نام پنجمین مجموعه‌یی از شعرهای مجیب مهرداد، شاعر جوان بدخشانی است که در ایران چاپ و نشر شده است.

مسایل اجتماعی نسل امروز افغانستان، بخش عمده‌یی از محتوای این مجموعۀ شعری را تشکیل می‌دهد؛ نسلی که با جنگ، ناهنجاری‌های اجتماعی و مهاجرت دست‌وپنجه نرم می‌کند.

مجیب مهرداد، نویسندۀ کوچۀ دلفین‌ها می‌گوید که این مجموعۀ شعری «صدای مشترکی است که رنج‌ و حسرت‌ نسل جوان افغانستان و شهروندان این کشور را فریاد می‌زند». پرداختن به دشواری‌های جنگ و مهاجرت از مهم‌ترین موضوع‌هایی است که در این مجموعۀ شعری ذهن سراینده را به خود جذب می‌کند.

«کوچۀ دلفین‌ها» در اصل بخشی از یک شاه‌بیت این مجموعۀ شعری است که به باور نویسنده، می‌تواند محتوای این مجموعۀ شعری را به گونۀ یک‌دست بازتاب دهد. از سوی دیگر، این شاه‌بیت روایت آشکاری از شرایط سخت و رقت‌بار افغانستان امروز است که برای خواننده‌گانی ارایه می‌شود که احتمالاً دشواری‌های شهروندان این سرزمین را تجربه‌ یا از نزدیک نظارت نمی‌کنند.

محتوای گزارش‌وار و روایت‌گونۀ «کوچۀ دلفین‌ها» شاید مهم‌ترین دلیلی است که نویسنده تصمیم گرفته پیش از این که این مجموعۀ شعری در افغانستان به دست نشر سپرده شود، در ایران خواننده‌گان خود را پیدا کند. به باور نویسنده، این مجموعه‌ای از شعرهایی که شرایط امروز افغانستان را روایت می‌کند به گسترش دایرۀ شناخت دیگران از وضعیت زنده‌گی شهروندان افغانستان، کمک خواهد کرد.

برگزیدۀ هفتمین دورۀ جایزۀ شاملو: «کوچۀ دلفین‌ها» سرودۀ شاعر افغانستانی مجیب مهرداد

چاپ کوچۀ دلفین‌ها در ایران

مجموعۀ شعری کوچۀ دلفین‌ها در ۱۰۰ برگه از سوی انتشارات مستقل «مهر و دل» در شهر تهران، پایتخت ایران، همسایۀ غربی افغانستان چاپ و نشر شده است.

نویسندۀ این کتاب می‌گوید که حق تکثیر این مجموعۀ شعری به ناشر «انتشارات مهر و دل» سپرده شده و تنها این موسسه می‌تواند کوچۀ دلفین‌ها را تکثیر کند.

به باور آقای مهرداد، برای چاپ دوبارۀ این مجموعۀ شعری در داخل کشور تاکنون تصمیم گرفته نشده و ممکن در آینده‌های نه چندان دور کوچۀ دلفین‌ها در داخل کشور نیز در اختیار علاقه‌مندان قرار بگیرد. نویسندۀ این کتاب اما در مورد این که چرا این مجموعۀ شعری نخست در ایران چاپ و نشر شده است، چیزی نمی‌گوید.

آن چنانی که آقای مهرداد می‌گوید، این مجموعۀ شعری شامل ده‌ها پارچۀ شعر است که در جریان سه تا چهار سال گذشته سروده شده است.

مجیب مهرداد کیست؟

مجیب مهرداد، شاعر جوان کشور از ولسوالی درواز ولایت شمال‌شرقی بدخشان است. او لیسانسش را در رشتۀ ادبیات زبان فارسی از دانشگاه کابل به دست آورده و در رشتۀ ادبیات انگلیسی، مطالعات فرهنگی و مطالعات پسا استعماری در دانشگاه پنجاب هند تا مقطع ماستری تحصیل کرده است.

افزون بر پنج مجموعۀ شعری که از آقای مهرداد تاکنون نشر شده «شعر معاصر تاجیکستان» مجموعۀ پژوهش‌های ادبی‌ دیگری است که آقای مهرداد در حوزۀ شعر و ادبیات به آن پرداخته است. ده‌ها مقالۀ دیگری در حوزۀ شعر فارسی، نقد ادبی و موضوع‌های اجتماعی و سیاسی از این شاعر و نویسندۀ بدخشانی در نشریه‌های داخلی و خارجی به دست نشر سپرده شده است.

مجیب مهرداد بیش از هفت سال در روزنامۀ پُرتیراژ کشور (۸صبح) در کابل به عنوان خبرنگار و مدیر ارشد کار کرده و برای مدتی سخنگوی وزارت معارف افغانستان نیز بوده است. آقای مهرداد هم‌اکنون مدیرمسوول روزنامۀ ۸صبح است.

منبع: neshananews

برگزیدۀ هفتمین دورۀ جایزۀ شاملو: «کوچۀ دلفین‌ها» سرودۀ شاعر افغانستانی مجیب مهرداد

مدیریت

فریادی شو تا باران وگرنه مُرداران... احمد شاملو

Recent Posts

از «حکیم عمر خیام» چه می‌دانیم؟

از «حکیم عمر خیام» چه می‌دانیم؟

4 ساعت ago

چگونه از «دادگاه بیست‌وچهار ساعتی ذهن» و «محکومیت‌های مداوم» رها بشویم؟

چگونه از «دادگاه بیست‌وچهار ساعتی ذهن» و «محکومیت‌های مداوم» رها بشویم؟

1 روز ago

من فکر می‌کنم هرگز نبوده قلب من این‌گونه گرم و سرخ…

من فکر می‌کنم هرگز نبوده قلب من این‌گونه گرم و سرخ...

4 روز ago

نگاهی به کتاب «خطابه‌های برندگان جایزۀ نوبل ادبیات» ترجمۀ رضا رضایی

نگاهی به کتاب «خطابه‌های برندگان جایزۀ نوبل ادبیات» ترجمۀ رضا رضایی آیدا گلنسایی: بزرگ‌ترین شاعران…

7 روز ago

شبیه به مجتبی مینوی!

شبیه به مجتبی مینوی! مرتضی هاشمی‌پور محمد دهقانی، نویسنده و منتقد ادبی را از پویندگان…

1 هفته ago

نگاهی به آثار نقاش بلژیکی: «جیمز انسور»

نگاهی به آثار نقاش بلژیکی: «جیمز انسور» «جیمز سیدنی ادوارد»‌ که با نام «جیمز انسور»‌…

1 هفته ago